JustGoo hardlooptrainingen Limburg
Nieuws

Back on track

Het overkomt bijna iedereen wel eens, dat je tijdelijk niet hebt kunnen deelnemen aan de reguliere hardlooptrainingen door ziekte of een blessure. Wanneer je vervolgens je trainingen weer gaat hervatten, dan is het verstandig om dit 'met beleid' te doen.

Dus niet meteen weer terug naar je vertrouwde loopgroep, maar op verantwoorde manier weer opbouwen. Speciaal daarvoor is er nu het Back on Track-programma met een ervaren sportfysiotherapeut die gespecialiseerd is in hardloopblessures en revalidatie.

Hardlopen en blessures
We blijven erbij dat hardlopen géén blessuregevoelige sport is, vergeleken met veel andere sporten. Want of we nou naar voetballers, volleyballers, basketballer, hockeyers, tennissers of rugbyers kijken; allemaal lopen ze hard tijdens het sporten (net zoals hardlopers) maar daarnaast hebben ze te maken met écht blessuregevoelige elementen. Of het nou springen, duiken, vallen (opstaan en weer doorgaan) is of een tegenstander die soms wel meer dan een reglementair schouderduwtje geeft. Al deze sporten zijn in principe dan ook meer blessuregevoelig dan hardlopen.

Maar in ons enthousiasme rennen wij hardlopers soms onszelf voorbij,  met een (beginnende) blessure als gevolg. Op zulk een moment zijn er 3 dingen die je kunt doen:

  • De trainingsduur en trainingsintensiteit van het hardlopen aanzienlijk verminderen
  • Aansluiten bij de wandelgroepen van JustGoo in plaats van de hardloopgroepen (je werkt toch aan je conditie en doet onderweg ook core stability oefeningen)
  • Tijdelijk het hardlopen inruilen voor zwemmen of fietsen

Maar wellicht de leukste en meest nuttige mogelijkheid: de JG Back on Track training!

Blessureherstel én blessurepreventie  
Elke dinsdagavond is er bij JG Maastricht een circuittraining speciaal gericht op blessureherstel en blessurepreventie. Deze Back on Track-Erik Wintjens JustGootraining duurt 60 minuten en staat geheel in het teken van looptechniek, loophouding en opbouw van belastbaarheid. Geleidelijk zal de trainingsbelasting opgebouwd worden, waarbij er aandacht is voor ieder zijn niveau, klacht of blessure. Onderstaande aspecten zullen tijdens de training aan bod komen:

  •  Impact magnitude & duration (belasting van jouw lichaam tijdens de voetplaatsing)
  • Dynamische stabiliteit (hardloop specifiek romp- en bekkenstabiliteit)
  • Pasfrequentie
  • Arminzet
  • Algemene loophouding

Deze training wordt verzorgd door Erik Wintjens, sportfysiotherapeut bij Move2Perform. Tijdens deze training blijven we tijdens de maanden april t/ september op de sportaccommodatie van JG-Maastricht en van oktober t/m maart in de praktijkruimte van Move2Perform. Op beide plekken wordt er gebruik gemaakt van trainingsmaterialen.

Erik Wintjens, Move2Perform 

Erik heeft in 2005 de opleiding fysiotherapie afgerond aan Zuyd Hogeschool en is in 2012 afgestudeerd als master sportfysiotherapeut. Meer dan 15 jaar is hij verbonden geweest als sportfysiotherapeut aan MVV en zelf is hij een fervent (lange afstand) hardloper. Sinds februari 2022 is Erik samen met Remco Loeffen de drijvende kracht achter Move2Perform. Move2Perform is gevestigd aan de Bloemenweg 65 in Maastricht en is gespecialiseerd in sportfysiotherapie. De combinatie van zijn opleidingen, jarenlange werkervaring én het feit dat hijzelf regelmatig hardloopt zorgt ervoor dat Erik heel gericht kan adviseren bij (beginnende) hardloopblessures.

Move2Perform JustGoo

Samenwerking JustGoo en Move2Perform
De goede aansluiting tussen de diensten van JustGoo en de diensten van Move2Perform blijkt ook al uit de combinatie van beide namen. Want of je het nou beschouwd als 'JustGoo Move2Perform' of 'Move2Perform JustGoo', die belofte maken we samen waar!!