Diverse trainingsvormen

JustGoo biedt een divers pakket van trainingen aan en we sporen jou als lid aan om telkens opnieuw weer te kijken welke training op dat moment het best aansluit bij jouw behoefte. En ben je een tijdje uit de running geweest? Dan is het verstandig om eerst een keer mee te gaan met een duurloop die wellicht wat minder lang is dan je gewend was of een intervaltraining te volgen met een lager tempo dan voorheen.

 

Op dat moment (en eigenlijk altijd toch?) is het belangrijker om blessurevrij weer te kunnen genieten van het hardlopen of wandelen dan dat er prestaties geleverd moeten worden. In ons aanbod van wekelijkse reguliere trainingen komen onderstaande trainingen geregeld aan bod:

Wandeltraining FitStap
FitStap is hét beweegprogramma van de KWBN (Koninklijke WandelBond Nederland) dayt als doel heeft deelnemers te helpen zich (weer) fit en vitaal te voelen. Onze minst-blessure gevoelige training, waarbij er tijdens een wandeling van ongeveer 8 km in een sportief tempo wordt genoten van het prachtige heuvelland. Goed voor de gezondheid en het humeur, stressverlagend met een bewezen anti-depressiewerking

Wandeltraining FitWalk
Met FitWalk verbeter je ongemerkt je conditie. De afwisselende trainingen zijn goed vol te houden en helpen je om fitter te worden én fit te blijven. FitWalk kan een prima vervolg zijn op ons FitStap beweeg- en leefstijlprogramma maar ook een opstapje naar PowerWalk. FitWalk heeft een lekker tempo van ongeveer 4,5-5,5 km per uur waarbij er gezellig gekletst kan worden.

Wandeltraining Powerwalk
Tijdens de Powerwalk wordt er in een stevig tempo (6 tot 6,5km per uur) gewerkt aan conditie en uithoudingsvermogen. Je ademhaling gaat sneller dan bij de FitWalk, maar je bent nog wel in staat om een gesprek te voeren. Bewust wordt er regelmatig in verschillende tempo’s gewandeld met als doel jouw lichaam uit te blijven dagen en trainen. Onderweg worden er ook geregeld krachtoefeningen gedaan die het lichaam verder versterken. Dit alles maakt de Powerwalk uitermate geschikt voor wandelaars die eventueel willen trainen richting wandelevenementen of een langere wandeltocht. Ook hardlopers die een tijdje niet kunnen of willen hardlopen, vinden in de Powerwalk een mooie uitdaging.

Krachttraining
Wandelen en hardlopen doe je niet alleen met je benen, maar met je hele lijf (houd je armen maar eens stil naast je lichaam tijdens de volgende training). Deze krachttraining is vooral gericht op core stability; versterking van de spierkracht en spierbalans van de rug-, buik, bil- en heupspieren. Dit zijn spieren die een belangrijke rol spelen tijdens het wandelen en hardlopen. Zij sturen namelijk de rest van het lichaam aan en wanneer ze dat goed doen, dan kan hierdoor blessureleed worden voorkomen. Daarnaast verbeteren ook jouw sportprestaties en algehele lichaamshouding.  

Intervaltraining
Trainingsvorm die jou sneller maakt, deze training deel je op in verschillende tempo’s waardoor je verschillende energiesystemen traint. Je legt meerdere keren achter elkaar een bepaalde afstand in hoog tempo af met tussendoor een vastgestelde pauze waarin jouw hartslag weer omlaag zal gaan. Door geregeld intervaltrainingen te doen zal jouw looptempo (tijdens duurlopen) hoger worden. Trainen op een wisselend tempo is veel effectiever dan alleen hardlopen op een constant tempo. Door intervaltrainingen vergroot je de flexibiliteit van je lichaam op meerdere vlakken: jouw hart en longen worden getraind om efficiënt zuurstof richting jouw spieren te transporteren (VO2max) en jouw spieren worden sterker waardoor ze minder te lijden hebben onder de verzuring.

Fartlektraining
Trainingsvorm die wel lijkt op de intervaltraining, maar waar de intervaltraining gestructureerd is (met een plan vooraf) daar is de fartlek ongestructureerd en ligt het maximale tempo ook wat lager.

Heuveltraining
Een vorm van intervaltraining waarbij er bewust wordt gekozen voor een parcours met hoogtemeters. Vooral richting een TrailRun (denk aan de vele BearSports-evenementen) is dit een hele nuttige training.

Duurtraining
Langere afstandlopen waarbij uithoudingsvermogen belangrijker is dan snelheid en waarbij vooral gebruik wordt gemaakt van aerobe stofwisseling. Tijdens deze trainingen leer je jouw lichaam om langere tijd aan een stuk hard te lopen. Daardoor wennen de spieren, pezen en gewrichten aan de langdurige belasting plus jouw lichaam leert om van de juiste energiebron (vetten) gebruik te maken. Belangrijk is om deze training niet op een té hoog tempo te doen. Het tempo van duurtrainingen wordt als volgt weergegeven:

  • D1   Rustige duurtraining          
    Tempo waarin je lekker en ontspannen honderduit kunt praten
    60-70% van je max. hartslag

  • D2   Intensieve duurtraining
    Tempo waarin je nog korte zinnen kunt spreken, ademen gaat zwaarder
    70-80% van je max. hartslag

  • D3   maximale duurtraining
    Tempo waarin praten lastig is, je gaat hijgen
    80-90% van je max. hartslag

Hersteltraining
Een rustige training op lage hartslag (45-60% van je max. hartslag, ideaal voor de dag na een wedstrijd of lange duurloop doordat je spieren afvalstoffen sneller gaan afvoeren en sneller zuurstof opnemen dan wanneer je een echte rustdag neemt. Tijdens een échte hersteltraining loop je 20 tot maximaal 40 minuten in een héél laag tempo). Gezien het doel van deze training (herstel van het lichaam na zware inspanning) is het aan te bevelen om tussendoor een paar keer kort te wandelen en een aantal oefeningen uit de warming up te herhalen.  

Back on Track-training 
Een circuittraining speciaal gericht op blessureherstel en blessurepreventie. Deze Back on Track-training duurt 60 minuten en staat geheel in het teken van looptechniek, loophouding en opbouw van belastbaarheid.


Maandelijks kunnen de onderstaande evenementen het aanbod verder aanvullen (hoewel deze niet onder het abonnement vallen):

SocialRun/SocialWalk
Enkele malen per jaar vindt er een SocialRun/SocialWalk plaats, zowel leden als niet-leden kunnen hiervoor inschrijven. Het betreft drie afstanden: een run van 10-12 km, een run van 7-8 km en een wandeling van 5-6km. Na afloop is er de mogelijkheid om de inwendige mens te versterken met een drankje en een hapje

RunnersCafé
Geregeld wordt er een informatieve avond georganiseerd in het JG SportCafé Scharn voor zowel leden als niet-leden. Het betreft steeds onderwerpen die hardloop- en/of wandel-gerelateerd zijn en waarbij ook experts/ervaringsdeskundigen als spreker aanwezig kunnen zijn.