Hersteltraining JustGoo Hardlopen Limburg
Nieuws

Hersteltraining of duurloop D1?

Elke maandagavond staat er een training gepland in zowel Valkenburg als Maastricht. Sommigen noemen dit een 'hersteltraining', anderen 'rustige duurtraining'. Maar wat voor een training is het nu eigenlijk en nog belangrijker: wat is de inhoud van deze training?

Hardlopen Drempels JustGoo

JustGoo biedt wekelijks een uitgebreid programma van reguliere trainingen aan. Op de pagina 'diverse trainingsvormen' wordt het onderlinge verschil tussen deze trainingen kort toegelicht. Als uitleg staat daar onder andere:

Duurtraining
Langere afstandlopen waarbij uithoudingsvermogen belangrijker is dan snelheid en waarbij vooral gebruik wordt gemaakt van aerobe stofwisseling. Tijdens deze trainingen leer je jouw lichaam om langere tijd aan een stuk hard te lopen. Daardoor wennen de spieren, pezen en gewrichten aan de langdurige belasting plus jouw lichaam leert om van de juiste energiebron (vetten) gebruik te maken. Belangrijk is om deze training niet op een té hoog tempo te doen. Het tempo van duurlooptrainingen wordt als volgt weergegeven:

 • D1   Rustige duurtraining
  Tempo waarin je lekker en ontspannen honderduit kunt praten
   60-70% van je max. hartslag
 • D2   Intensieve duurtraining
  Tempo waarin je nog korte zinnen kunt spreken, ademen gaat zwaarder
  70-80% van je max. hartslag
 • D3   maximale duurtraining
  Tempo waarin praten lastig is, je gaat hijgen
  80-90% van je max. hartslag

Hersteltraining
Een rustige training op zeer lage hartslag. Ideaal op de dag na een wedstrijd of intensieve duurloop doordat je spieren afvalstoffen sneller gaan afvoeren en sneller zuurstof opnemen dan wanneer je een echte rustdag neemt. Tijdens een échte hersteltraining loop je 20 tot maximaal 40 minuten in een héél laag tempo (45-60% van je max. hartslag). Gezien het doel van deze training (herstel van het lichaam na zware inspanning) is het aan te bevelen om tussendoor een paar keer kort te wandelen en een aantal oefeningen uit de warming up te herhalen.

Aangezien het niet wekelijks voorkomt dat het overgrote deel van de JustGoo-ers op zondag een wedstrijd of intensieve duurloop doet, is de maandagavond een rustige duurtraining in tempo D1. Na een paar minuten inlopen worden er losmaakoefeningen gedaan voor de voornaamste spiergroepen. Daarna wordt er in een rustig tempo (het zogenaamde kakeltempo) ongeveer een uurtje gelopen om vervolgens met de cooling down en strekoefeningen af te sluiten.

Dit is een bijzonder nuttige training voor leden die een trainingsschema volgen in aanloop naar een wedstrijd (bijvoorbeeld de Chianti Classico Siena, Valkenburg half Marathon of een Beartrail). Naast de lange duurtraining (meestal in het weekend) en intervaltraining (dinsdag of woensdag) helpt de maandagavondtraining als derde training in een week om het wekelijkse aantal kilometers geleidelijk op te bouwen. Let er daarbij wel op dat je in een tempo loopt waarop jij nog honderduit kunt praten met jouw loopmaatjes. Merk je dat dit niet (meer) lukt, dan loop je waarschijnlijk te hard en ben je jouw lichaamsconditie aan het verslechteren in plaats van verbeteren. Doe in dat geval meteen een stapje terug en probeer het tempo te vinden waarop je lekker ontspannen loopt en kunt praten. Want op maandagavond begin je de loopweek het fijnst met een ontspannen duurloop!