Loading color scheme

Wandelgroepen van JustGoo

Wandelgroepen

Dat wandelen goed voor je is, zal bijna niemand ontkennen. Bij de wandelgroepen van JustGoo in Valkenburg en Maastricht kun je in een leuke groep genieten van al dat goeds!

Er zijn wandelgroepen die met een aangenaam tempo vooral genieten van de prachtige omgeving in ons Limburgse Heuvelland. Maar ook powerwalkgroepen die sportieve wandelingen maken met behoorlijk wat hoogtemeters en daar onderweg veel oefeningen aan toevoegen voor kracht en conditie.

Mogelijkheden genoeg dus waardoor het nog leuker wordt om je aan te sluiten bij een van onze wandelgroepen. En mocht je nog steeds twijfelen, dan overtuigen de onderstaande 10 verrassende feiten over wandelen je wellicht (hele artikel is te lezen op website hetkanwel.nl).

  1. Ons lichaam is gemaakt om te lopen
    In de prehistorie trok de mens rond om steeds te jagen waar de prooien waren en te verzamelen waar de vruchten geoogst konden worden. Onze soort ging pas op vaste plekken wonen op het moment dat we begonnen met landbouw. Vaak deden we dat bij een weg of rivier (vervoer) en liefst ook op een plek waar het relatief veilig was (bij een kerk of kasteel). Lopen was in die tijd voor de meeste mensen de enige betaalbare manier om zich te verplaatsen.
  2. Wandelen als ontspanning
    Aan het einde van de 18e eeuw was de Romantiek op zijn hoogtepunt en in die tijdsgeest kreeg de natuur een belangrijkere plaats in ons leven. Wandelen in de ‘wildernis’ (zoals ze het toen meestal noemden) werd ervaren als ontspannend en inspirerend. En dat is het nog steeds!
  3. Wandelen op doktersrecept
    In de 19e eeuw werden de gezondheidsvoordelen van wandelen steeds meer onderkend. Inmiddels weten we dat dit er veel zijn. In Schotland wordt vandaag de dag officieel ‘natuur’ voorgeschreven als medicijn omdat het bloeddrukverlagend werkt, angsten en stress reduceert en helpt tegen hartziektes. Aan de andere kant van de wereld bestaat de zogenaamde bosgeneeskunde: mindfull (met aandacht) en op je gemak door het bos wandelen. Volgens japanners kan dit je immuunsysteem versterken en stimuleert het daarnaast de creativiteit en het concentratievermogen.
  4. Beter korte termijngeheugen
    Wandelen door een stad is natuurlijk al beter dan in een gebouw of auto zitten, maar uit meerdere onderzoeken blijkt toch dat het nog beter is om door de natuur te wandelen. Een studie van de Universiteit van Michigan toont aan dat dit het geheugen meer versterkt dan stadswandelingen. Uit een studie van de Universiteit van Pittsburgh komt naar voren dat regelmatig bewegen eraan kan bijdragen dat je geheugen en herinneringen beter worden doordat het betreffende hersengedeelte in verhouding groter wordt. Bij dementerenden is vastgesteld dat zij langer zelfstandig kunnen blijven wonen als ze regelmatig wandelen.
  5. Gewicht verliezen
    Mensen die iets aan hun (over-)gewicht willen doen, denken vaak als eerste aan hardlopen. Maar wanneer je elke dag een uur wandelt (ongeveer 5 km), dan verbrand je ongeveer 300 kcal. Dat lijkt niet veel, maar als je het elke dag doet dan komt je uit op ongeveer 9000 kcal per maand. Om één kilo lichaamsvet te verbranden, dien je ongeveer 7000 kcal te gebruiken. Door per dag een uurtje te wandelen val je per maand dus een kilo af (mits je dat wandelen niet compenseert met veel en ongezond eten). Uiteraard zijn er activiteiten waarmee je sneller calorieën verbrand, maar dat betreft dan niet zoveel vetweefsel.
  6. Wandelen en het ‘happy’ gevoel
    Veel mensen zeggen wel eens dat een glas rode wijn of een stukje chocolade hun dag maakt en dat zij zich daardoor een stuk beter gaan voelen. Uit onderzoek blijkt dat wandelen hetzelfde effect heeft, met minder negatieve bijwerkingen. Wandelen vermindert gevoelens van angst en stress, maar ook van woede en vijandigheid. Het draagt zelfs bij aan het overwinnen van de zogenaamde winterdip, vooral omdat je in de buitenlucht bent met natuurlijk zonlicht (ook als de zon niet schijnt).
  7. Beter slapen
    Kost het je ’s avonds moeite om in slaap te vallen, probeer dan van tevoren eens een half uurtje te wandelen waarbij je flink doorstapt. Uit onderzoek blijkt dat wanneer iemand dit 4 tot 6 keer doet per week, dat dit kan resulteren in 45 tot 60 minuten extra slaaptijd per nacht. Hierbij speelt ook een rol dat wandelen goed is voor de spijsvertering. Daardoor zijn de darmen rustiger op het moment dat je slaapt. Ook helpt een avondwandeling om de indrukken van overdag een plekje te geven, je maakt je hoofd even leeg en dat resulteert in minder piekeren, woelen en wakker liggen.
  8. Wandelen als natuurlijke griepprik
    In 2010 bleek uit een onderzoek dat een dagelijkse wandeling van 30 minuten een goede remedie kan zijn voor verkoudheid. Van regelmatig bewegen wordt je lichamelijk fitter en jouw immuunsysteem wordt er sterker van. En als je dan toch verkouden wordt, dan ondervind je daar minder gevolgen van als je geregeld beweegt. Een ander onderzoek toonde aan dat verkoudheid tot wel 40% korter duurt bij mensen die vijf keer per week bewegen, vergeleken met mensen die slechts 1 keer per week bewegen.
  9. Langer leven
    Elke dag een half uur wandelen kan resulteren in zeven jaren langer leven. Wel dien je dan stevig door te stappen waardoor jouw hartslag ook wel even beduidend hoger wordt, want een beetje rondkuieren heeft niet het gewenste effect. Door dat stevig wandelen verklein je de kans op zowel hart- en vaatziektes als diabetes, verklein je het risico van obesitas en versterk je jouw botten.
  10. Vroege vogels
    Wandelen in de ochtend betekent inderdaad dat je vroege vogels kunt zien. Maar het gezonde zit hem in het feit dat in de ochtend de buitenlucht het minst vervuild is en jouw longen dus minder belast. Ook is de lucht zo vroeg op de dag nog geladen met negatieve ionen die zorgen voor meer zuurstof in de lucht waardoor je je na een vroege ochtendwandeling zo fit voelt. Nog een goede reden voor een ochtendwandeling is het feit dat er nog geen reden tussendoor is gekomen waardoor de wandeling er toch bij inschiet. Zoals de drukte op jouw werk of het feit dat je gewoon alweer moe bent door alles wat er gedurende de dag op jou af is gekomen. Want na een dag hard werken is het vaak wel heel verleidelijk om een avondje voor de TV te blijven hangen.
    Nog een reden voor een vroege wandeling is dat het ‘s ochtends koeler en frisser is. Vooral op warme zomerdagen is dat wel een heel aangenaam pluspunt.