Loading color scheme

TRAILRUNNING

TrailRunning zit de meeste hardloopleden van JustGoo gewoon in het bloed. Al meer dan 15 jaar lang lopen we het grootste deel van onze duurlopen over onverharde wegen en paadjes. Want dát is wat TrailRunning in essentie is: off-road hardlopen, oftewel hardlopen weg van de verharde wegen en paadjes. En in ons Limburgse heuvelland hol je dan al snel over een heuveltje om vervolgens een lekkere afdaling in te zetten. Wekelijks wordt daar door onze leden al veel lol mee beleefd. En tóch gaan we trailrunning in 2022 wat serieuzer op de kaart zetten bij JustGoo.

Maar eerst: wat is 'TrailRunning' nou eigenlijk?

TrailRunning is dus in essentie 'hardlopen door de natuur over onverharde paden'. Meestal betreft het dan paden in heuvelachtig terrein met stijgingen en afdalingen. Daarin onderscheidt TrailRunning zich van het 'normale' hardlopen waarbij de deelnemers meer de verharde wegen en paden volgen en daarbij nauwelijks hoogtemeters maken. Naast TrailRunning kennen we ook ook de discipline 'veldlopen' (ook wel crosscountry of cross genoemd), maar hierbij worden kortere afstanden (3-12 kilometer) afgelegd over een onverhard parcours. Bij TraillRunning wordt er een grotere afstand afgelegd en zijn er meestal meer hoogtemeters.

Waarom een aparte training voor TrailRunning bij JustGoo?

Veel van onze reguliere hardloopgroepen trainen (vooral tijdens de duurloop) al geregeld off-road door de natuur. Waarom dan een aparte groepstraining voor TrailRunning? Tijdens de groepstrainingen TrailRunning zullen er (mettertijd) meer hoogtemeters gemaakt worden dan tijdens de reguliere hardlooptrainingen, zal er veel vaker over smalle paadjes (single trails) gelopen worden met een heel oneffen ondergrond (wortels, stenen, modder, plassen water, etc) en is er vooral aandacht voor de specifieke technieken van het TrailRunnen. Denk daarbij aan klimmen en dalen op steile hellingen, bochtentechniek, lage obstakels nemen, veiligheid onderweg, weersinvloeden, juiste materiaalkeuze, navigeren etc. 

TrailRunning: genieten en gebruik maken van de natuur

TrailRunners genieten vooral van de natuurlijke, niet geasfalteerde of bebouwde omgeving waarbij de beleving belangrijker is dan een prestatie of het gelopen tempo. Waar hardlopers op de weg vaak constante tempo's van 6 of 5 minuten per kilometer kunnen aanhouden (of nog sneller), daar zorgt TrailRunning voor veel meer uitdaging en afwisseling door de hoogteverschillen en het ruwe terrein. Want op de verharde weg is voorspelbaarheid troef, maar trails verrassen je van begin tot einde en ze veranderen ook gedurende elk seizoen. Juist dit speelse karakter waarbij je natuurlijke hindernissen zoals heuvels/bergen, rotsen en beekjes bedwingt werkt bij veel deelnemers stress-verlagend. Dicht bij de natuur, waarbij je de rust ervaart en oog hebt voor de fraaie omgeving. TrailRunning is daardoor altijd weer uitdagend en ontspannend tegelijk. Als je het vergelijkt met fietsen, dan is hardlopen het neefje van wielrennen en TrailRunning als neefje het neefje van mountainbiken. 

Voor ervaren lopers?

Omdat er bij TrailRunning voornamelijk op een oneffen ondergrond wordt gelopen, adviseren wij iedereen om eerst een goede hardlooptechniek en -houding aan te leren. Door deel te nemen aan StartRunning en KeepRunning wordt er op veilige wijze een gedegen hardloopbasis gelegd voor jaren loopplezier. Op een meer effen ondergrond is het voor de trainer makkelijker om jouw tips en aanbevelingen te geven waardoor jij een looptechniek ontwikkelt die de kans op vervelende blessures zoveel mogelijk reduceert. Heb je de basistechniek eenmaal onder de knie en kun je gemakkelijk een duurloop van 10 kilometer aan, dan kun jij je daarna de specifieke looptechnieken van het TrailRunnen gaan eigen maken. Ook hierbij geldt weer dat tips en aanwijzingen van ervaren trainers de kans op blessures aanzienlijk verminderen, want goed dalen en stijgen is een kunst. Maar een kunst die je zeker goed moet beheersen aangezien er meestal geen gebrek aan hoogtemeters zal zijn. En met het opbouwen van de trail-afstand krijg je ook steeds meer tips betreffende de uitrusting die daarbij hoort, hoe je navigeert op de trails, welke voorzorgsmaatregelen je dient te nemen, etc. Een verantwoorde opbouw van jouw trail-ervaring onder begeleiding van een ervaren trainer is een absolute aanrader. Want hoe heerlijk het ook is om van de geasfalteerde paden af te wijken, als jou onderweg iets vervelends overkomt dan betekent de afwezigheid van verharde paden meestal ook dat er wat minder snel hulp kan worden ingeroepen door andere mensen. 

Wil jij je bekwamen in TrailRunning?

Vul hier jouw gegevens in en dan houden wij je op de hoogte van onze groepstraining StartTrailrunning.